Fra «Ein alvorleg sjukdom» av Cecilie Almberg Størkson

DiktDikt om livetFra «Ein alvorleg sjukdom» av Cecilie Almberg Størkson

Ukas dikt er signert debutant Cecilie Almberg Størkson. I den uvanlig sterke diktsamlingen «Ein alvorleg sjukdom» får leseren innsikt i en gjennomgripende erfaring.

Estimert lesetid 2min
Kvinne som ser til siden, hvit bakgrunn
– Jeg har lett etter et eget språk å skrive frem en krefterfaring med, et som er nært og sanselig, men også knapt og tilbakeholdent, sier Cecilie Almberg Størkson. (Illustrasjonsfoto: Unsplash)

Cecilie Almberg Størkson (f. 1986) har utdannelse innen kunst og kunsthistorie. Hun jobber på Hordaland Kunstsenter, og har studert ved Forfatterstudiet i Tromsø. Nå er hun aktuell med sin debut, Ein alvorleg sjukdom.

Diktdebut med nerve

Diktsamlingen følger et jeg, fra hun får den vanskelige beskjeden om sykdom, gjennom sykehusinnleggelser og møter med leger og gynekologer, på rutinekontroller og i cellegift-kurer, i kjæreste-, venne- og familieforhold, på den kronglete veien mot å bli frisk.

Cecilie Almberg Størkson makter å kombinere en særegen blanding av nerve og nærhet til sykdomserfaringen, med et blikk som er direkte, utforskende og usentimentalt.

– Som regel hører vi om livmorhalskreft og andre typer kreft enten gjennom personlige, ofte ganske dramatiske beretninger som berører oss emosjonelt, eller gjennom et medisinsk fagspråk som er mer distansert. Jeg har lett etter et eget språk å skrive frem en krefterfaring med, et som er nært og sanselig, men også knapt og tilbakeholdent, sier Størkson i et intervju med KulturPlot.

Ukas dikt er et godt eksempel på den direkte stilen til Størkson.

Fra Ein alvorleg sjukdom

Ein gynekolog sa til meg
for mange år sidan
at underlivet er som eit fjøs
kor det bur dyr som et og drit

jo fleire som bur der
jo meir må det møkas