Torsdag 20. august var det boklansering og festaften for Annicken R. Days sprudlende roman Fly, sommerfugl. Day fortalte om boka og blir i tillegg intervjuet på scenen av redaktør Oda Skard. Arrangementet ble strømmet på Facebook, og kan også ses igjen i ettertid.
«Jeg fikk ideen til Fly, sommerfugl da jeg kom til øya Kaua’i på Hawaii for første gang,» forteller Annicken R. Day.
En rekke hendelser i årene 2012/2013 skulle komme til å snu opp ned på livet hennes. Etter mange år som næringslivsleder i Norge og USA, blant annet som direktør for bedriftskultur i Tandberg og Cisco, kjente hun med ett et intenst behov for forandring. I dag er hun gründer og leder av selskapet Corporate Spring, i tillegg til å være forfatter.
– Plutselig bare visste jeg at jeg skulle skrive historien om businesskvinnen Maya. Historien er på mange måter inspirert av mitt eget liv, valgene jeg har tatt og hvor jeg selv har stått i livet. Å skrive Fly, sommerfugl viste seg å bli nesten som en fem år lang terapisesjon for meg, sier Day.
Kjøp Fly, sommerfugl som e-bok her
Underholdning og inspirasjon
Gjennom romanen ønsker hun først og fremst å underholde leserne. Samtidig håper hun å kunne inspirere til å finne sin egen vei og lytte til sin indre stemme, både i livet og i arbeidslivet. Hun ønsker å få frem viktigheten av å være et helt menneske, privat og på jobb – viktigheten av å våge å stoppe opp og spørre: «Hvem er jeg?» og «Hva er det jeg vil?».
– Jeg har skrevet Fly, sommerfugl som en kjærlighetserklæring til livet og til det å leve livet på egne premisser. Vi må tørre å utfordre både oss selv og våre omgivelser på veien dit, konstaterer Day.
Kvinnefiendtlig arbeidsmiljø
I boka beskriver Day et tøft og ganske kvinnefiendtlig businessmiljø i New York, et miljø hun selv kjenner godt til. Disse brutale og fryktskapende miljøene er mye vanligere i amerikanske selskaper enn i norske, forteller Day. Men det er ingen tvil om at vi kan finne tøffe miljøer på en del norske arbeidsplasser også.
– Det handler om holdninger, kultur og ledelse. Om hva som tolereres. Også i Norge opplever mange kompetente kvinner konstant å bli undervurdert, bli utelukket fra «gutteklubben Grei» og bli sett på som besværende når de har meninger og stiller krav. Men heldigvis er de i mindretall, og kvinnefiendtligheten er ikke på samme måte satt i system som vi ser i mange selskaper i USA, sier Day.
Nøkkelen til glede og lykke
– Hva håper du at leserne bærer med seg etter å ha lest romanen?
– Tilbakemeldingene jeg har mottatt tilsier at folk tar med seg veldig ulike ting fra boka. Noen har blitt inspirert til å gjøre annerledes livs- eller karrierevalg, en del sier de har blitt inspirert av de filosofiske og spirituelle diskusjonene, og en leder skrev til meg at han hadde satt seg som mål å skape en bedre bedriftskultur etter å ha lest boka. Andre igjen sier de opplevde boka som lett, morsom og underholdende. For meg er alle tilbakemeldingene like herlige å få!, sier Day.
– Om jeg skal velge noe jeg håper mange vil ta med seg, er det viktigheten av å lytte til sin indre stemme, tørre å gå sin egen vei og innse at nøkkelen til glede og lykke ikke er å finne et sted «der ute», men at den bor inne i oss selv, oppsummerer hun.
Jeg har skrevet Fly, sommerfugl som en kjærlighetserklæring til livet og til det å leve livet på egne premisser.
Annicken R. Day
Skrev boka først på engelsk
Fly, sommerfugl ble først skrevet på engelsk og utgitt på et amerikansk forlag. Day har siden begynnelsen av 2000-tallet jobbet internasjonalt, og engelsk har både vært hennes arbeids- og lesespråk, så dette var det mest naturlige for henne.
– Da Fly, sommerfugl-historien kom til meg, het den Fly, Butterfly, hovedpersonen Maya måtte, i mitt hode, være amerikansk, og siden det meste av boka ble skrevet mens jeg bodde i London og Los Angeles, tenkte jeg faktisk aldri engang tanken at jeg skulle skrive boka på norsk, sier Day.
Men så, for noen år siden tok et amerikanske forlag kontakt med henne etter å ha sett et av hennes ledelsesforedrag. De lurte på om hun muligens skrev på en businessbok om ledelse og bedriftskultur.
– Jeg fortalte at jeg skrev på en slags «business-roman», og i 2019 ble Fly, Butterfly gitt ut i USA. Kort tid etter at jeg hadde hatt en vellykket boksignering av den engelske utgaven på Tanum Karl Johan, ble jeg kontaktet av Cappelen Damm som ønsket å oversette boken til norsk, forteller Day.
Nye bokidéer
– Dette er din første roman. Kommer du til å skrive flere?
– Ja, absolutt! Jeg elsket å skrive Fly, sommerfugl, og nå når jeg vet at folk faktisk vil lese det jeg skriver, gleder jeg meg til å sette i gang med min neste roman. Idéen er klar, nå gjelder det bare å finne tid til å skrive. Men først kommer det antakelig en barnebok: Fly, lille sommerfugl, røper debutanten.